Archiefbeelden over 50 jaar Belgisch Congo en 50 jaar Congo

In 1958 maakte Gerard De Boe in opdracht van de katholieke missie een film over de realisaties van de missionarissen. In Tokende zien we een beeld van een idyllisch Congo in volle ontwikkeling en bekering. Enkele maanden na het draaien van deze film begonnen de conflicten in Congo. Twee jaar later was Congo onafhankelijk. Tokende door Gerard De Boe 1958.
Een ander filmpje uit 1934 toont de opening van de eerste spoorweg tussen de Congo en de Atlantische Oceaan. Opening van de nieuwe spoorweg 1934.
Ook zijn er vele gruwelijkheden gebeurt en gebeuren er nog in Congo. Daarvan zijn zowel Congolezen als missionarissen het slachtoffer. Denken we maar even aan de gijzeling van de missionarissen van Bondo, een tragedie die de dood betekende van 31 missionariisen en missiezusters. VPRO maakte een programma over deze gebeurtenis, de missionarissen behoorden allen tot de Kruisheren, de orde die in Diest gevestigd is. Moord op missionarissen van Bondo.
Ook de eerste Congolese premier werd vermoord. Patrice Lumumba werd in 1967 in Katanga om het leven gebracht. Aanvankelijk dacht men dat de CIA verantwoordelijk was maar uit het boek van Ludo de Witte blijkt dat ook de Belgische regering een deel van de verantwoordelijkheid droeg. Bekijk dit VPRO-programma over Lumumba. Lees op dezelfde plaats ook het Dossier Lumumba.
Door de aanslepende conflicten in Congo ontstaat er zeer veel leed. Daarvan zijn de Congolezen zelf het slachtoffer. Om een beeld te krijgen van wat er gebeurt en welke de gevolgen zijn, bekijk dan even volgend IKON-programma dat een schrijnende getuigenis is over de gruwelijke gevolgen van de conflicten. Doorbreek het zwijgen IKON-programma.
Congo is een boeiend land, een mooi land maar met conflicten. In dit artkel en deze beelden vindt u een paradijselijk Congo terug maar ook een ontredderd Congo en een Congo met een hart.